Календарь на любой год
Для Вас тільки найактуальніше

суботу, 29 серпня 2020 р.

Гібридне середовище


 У мене повний комплект

Я підтримую автора статті
"Незнання або ігнорування адептами онлайну законів мислення не скасовує ці закони: «Оскільки наші здібності переробляти інформацію дуже обмежені, то навіть при досить точних уявленнях про навколишній світ нам доводиться розглядати його як би через замкову щілину. Можна навчитися краще користуватися цією свердловиною, але для цього необхідно знати, чому приділити увагу в першу чергу і як це витлумачити. Це стратегічне завдання, без якої не обійтися, коли доводиться мати справу з реальним світом. Що ж це - стратегія сприйняття? Мабуть, це і є те, що ми називаємо мисленням »(Дж. Брунер).
Так, мислення - це розширення «замкової щілини», через яку ми дивимося на світ в силу обмеженості нашого сприйняття. Дати людині можливості і засоби цього розширення - завдання навчання. Умовою її рішення є готовність людини сприймати інформацію. Не випадково ключова робота Брунера, з якої потім виросла його концепція навчання, яка захопила світ, називається «Готовність до сприйняття».
Освіта покликана допомогти людині розширити його природні можливості конструювання реальності, воно повинно передати йому «набір інструментів» (toolkit), спеціально створений культурою для цієї мети, сформувати моделі сприйняття і розуміння, за допомогою яких він буде обробляти дані свого досвіду і слова інших людей. Наприклад, вирішувати, як потрібно ходити в Третьяковку - «зі Шнуровим» або з кимось іншим. Ні Гугл, ні Вікіпедія не здатні замінити в цьому відношенні університетського викладача." (читати вчителя, тому батькам було дуже складно у весняний дистанційний етап).
Чому ми не домовимося з онлайнізаторамі. Неправильні питання, маніпуляції і різні системи цінностей. професор М.Ю.Сідорова

неділю, 26 квітня 2020 р.

«Цей нещадний псевдоофлайн». Які міфи про освіту зруйнувала самоізоляція?

І чи можливо правильно
організувати онлайн-освіту
в умовах форс-мажору?

Хочу попередити читачів: не плутайте, будь ласка, дистанційну освіту з дистанційним навчанням. Дистанційна освіта - це система ...
Задалася питанням  Олександра Матрусова
Під час епідемії коронавируса і пов'язаної з ним самоізоляції багато хто заговорив про успішне, потрібному і правильному онлайн-освіті. Але одна справа - планомірний переклад в онлайн лекційних курсів, і інше - всієї навчальної роботи в режимі форс-мажору. Усе є у статтях ДН:
  • як важко дітям, які далеко не завжди отримують навантаження, відповідну їх реальним можливостям (не кажучи вже про час перед екраном);
  • як важко батькам, які розриваються між своєю роботою і навчанням дітей, як непросто технічно організувати її;
  • навіть про проблеми адміністрації, які керують незвичайним для них процесом;
  • висвітлюють дії департаментів та міністерства Освіти, ...
 Але дуже мало було сказано про те, як важко вчителям і викладачам, вимушеним працювати в, не побоюся цього слова, екстремальних умовах і на межі своїх можливостей.
Форс-мажорний перехід в онлайн виявився найпотужнішим механізмом, розвінчати безліч міфів, посилено трансльованих (до сих пір!) Адептами онлайн-навчання, у тому числі батьками. 

Міф 1. Онлайн - це легко, взяв і перейшов

Перехід в онлайн-простірі перенесення туди навіть одного читаного в вузі курсу - це величезний тривалий працю цілої команди професіоналів. Подивіться курси, створені для онлайн-навчання, наприклад, ресурс Coursera або Еd-Еra. Багатьма проповідниками онлайн-освіти вони приводиться в приклад як еталонний. Але ж для цього приикладені зусілля десятків спеціально навчених людей.
Щоб підготувати одне-два таких заняття в умовах домашньої ізоляції, викладач повинен продумати і записати лекцію/урок на 30-40 хвилин (тобто на це вже піде набагато більше 40 хвилин, які по більшості стандартів плануються на одне заняття по повторно читається дисципліни), змонтувати цю лекцію/урок, викласти її/його на онлайн-платформі, підготувати до неї/нього хоча б один тест питань на 10 (ще хвилин 40, а то й годину), підготувати список літератури, яку учні повинні вивчити самостійно (тобто взяти всю літературу по предмету, з якої нормальної ситуації робиться «вижимки» для занять, і відібрати найважливіше). 
По більшості предметів засвоєння матеріалу перевіркою тестів оцінити неможливо, значить, потрібно читати письмові роботи (спробуйте просто відкрити 20 листів на пошті, скачати 20 робіт, закрити їх - скільки часу займає тільки ця механіка!). 
Ще одна проблема онлайн-занять - це відсутність нормального візуального контакту. Всупереч численним проханням викладачів/вчителів, далеко не всі учні приходять на віртуальне заняття,  включають камери під час заняття, наприклад, в програмі Zoom. Спробуйте поговорити 30-40 хвилин (або повноцінні півтори години) з екраном, поділеним на чорні квадратики (іноді розфарбовані креативними аватарами типу котиків, зайчиків, кухлів, Мерилін Монро і представників андеграундної музики) або 20-30 хвилин з учнями молодших класів, коли як один радісно вітають та гомонять як на перерві.

Міф 2. Онлайн дає безліч можливостей, і ви зобов'язані ними користуватись

Як тільки все викладання перейшло в онлайн, з'явилися мільйон і одна рекомендація про те, як можна чудово використовувати можливості Інтернету і різних програм, через які ведеться викладання. Як чудово використовувати в зуме білу дошку, презентації, спільне використання екрану, скільки сервісів для створення онлайн-квестів, як чудово можна одночасно писати в чаті, розфарбовувати частини крокодила і грати вдесятьох на арфі. 
Всі ці можливості, безсумнівно, є. Але - по-перше і в головних - освоювати їх треба в спокійному режимі, розуміючи, навіщо, що і коли потрібно. 
У режимі позаштатного, коли викладачі і вчителі взагалі намагаються зрозуміти, як утримати протягом заняття увагу, скажімо, групи "китайців" в 10-25 чоловік, у яких за програмою викладання теоретичного матеріалу, освоєння нових технологій лише додатково навантажує і без того перевантажену нервову систему.
Практично кожне завдання, покликане «розфарбувати» онлайн заняття і забезпечити залучення учнів, готується довго. Якщо заздалегідь не існує шаблонів, а їх, як правило, немає в тих формах і обсягах, які необхідні для потрібного результату. Викладач/вчитель може зіткнутися з нерозумінням учнів і (що гріха таїти! Батьків). Їх небажанням максимально включатися. І це теж можна зрозуміти - учні переживають той же стрес, що і вчителяя, додатково турбує форма оцінки самостійної роботи, домашнє середовище швидше розслабляє, ніж мобілізує на навчальні подвиги, особливо в ситуації, коли вчитель не бачить особи учня. І я ж розумію учнів - не у всіх є така розкіш, як своя кімната для роботи, у кого-то на задньому плані будуть маячити батьки, у кого-то - лізти в кадр молодший брат або сестра, і простіше вимкнути камеру, щоб ці ідилічні картини не відволікали всіх.
"Невже на уроках вони встигають стільки, скільки зараз задають?" Як батьки пережили тиждень віддаленої навчання

Міф 3. Онлайн звільняє час для наукової роботи (чи методичного розвитку і підвищення кваліфікації)

І ця міфологія тісно пов'язана з попередніми пунктами. Щоб звільнити час для будь-якої іншої роботи, викладання онлайн має готуватися планомірно, вдумливо, копітко і з ясним розумінням його цілей і завдань. Якщо ж це робиться так, як змушені робити викладачі/вчителі по всьому світу зараз, то стрес від боротьби з технікою, спроби зробити онлайн-заняття не менш ефективними, ніж аудиторні, відповіді на всі питання учнів/батьків, інтенсивні пошуки кращих форм роботи з'їдають стільки сил і енергії , скільки не точить ніяке аудиторне заняття.
Для методичної або наукової роботи потрібно вільний час і спокійна голова, але голова зайнята тим, що треба встигнути вчасно вивісити на онлайн-платформу звіт про проведене заняття, придумати, як провести заняття, яким чином перевірити домашнє завдання у цій же групи, і так далі. 
Важливо відзначити наступне: адепти онлайну люблять підкреслювати, що робота з дому економить сили і час, що витрачаються на поїздку до інституту/школи і назад. Категорично стверджувати, що це невірно, не варто.
Але важливо звернути увагу ось на що: дорога на роботу і з роботи, якою б енерговитратній вона не була, виконує одну важливу функцію - це свого роду тамбур, перехідник, перезавантаження, що дозволяє перебудуватися з одного роду діяльності на інший. Дійти від інституту до метро, ​​проїхати в метро, ​​дійти від метро до будинку - все це час покликане відключити голову хоча б трохи від турбот робітників і переключитися на домашні справи, на рідних і близьких.

Міф 4. Онлайн проте ефективніше, ніж офлайн

Онлайн може бути ефективний, це не викликає заперечень. При дотриманні всіх перерахованих вище умов, при хорошій мотивації учнів (а варто згадати, що з тих, хто записувався на доступні онлайн-курси тільки 20-25% учнів проходить їх до кінця!), При наявності технічних можливостей і так далі. Тобто в практично ідеальному світі. На ділі цінність живого людського спілкування в карантині тільки багаторазово підтверджується. З 50% учнів, що відповіли, зі 100% яким задали питання про те, наскільки їм подобається вчитися віддалено, позитивно ситуацію оцінили тільки один відсоток. Але ж не всі учні відповідали на ці анкети.  Всі інші дружно сказали, що хочуть назад, в аудиторію. Було б наївно думати, що це пов'язано тільки з бажанням бачити, як біля дошки миготить викладач/вчитель в пошуках то крейди, ганчірки, то в обуренні гаркає на нещасних, не в добрий час вирішили перевірити інстаграм (хоча починають нудьгувати вже і з цього).  
І покращили/погіршили навчання в онлайн умовах 50*50, з тих що відповідали на онлайн опитування на цк питання.
Жива атмосфера обміну думками, ідеями, та сама синергія, про яку люблять говорити багато гуру особистісного зростання і бізнес-тренери, добре видна в творчій атмосфері вузу/школи. Тут можна згадати і ще один момент: сучасні вчені, у яких є можливість спілкуватися по скайпу хоч кожен день, багато разів підкреслювали - онлайн можна багаторазово обговорювати поточні питання, можливі експерименти і напрямок досліджень, але справжні прориви відбуваються, коли всі зібралися в одній лабораторії.  

Міф 5. Практично всі лекційного типу заняття, та й більшу частину практичних, можна перенести в онлайн

Дуже часто говорять - викладач/вчитель адже читає/розповідає одну і ту ж лекцію/урок щороку, треба записати її і нехай учні слухають. 
Це твердження спростовувалося багаторазово, але зараз стало особливо фальшивим. Обсяг знань з кожного предмету змінюється в сучасному світі стрімко, і немає жодного хорошого викладача/вчителя, яка не перебудовував і не переглядав би свої лекції/уроки щорічно. 
Але справа не тільки в цьому - викладач/вчитель, можливо, викладає щороку одні і ті ж факти, але в аудиторію/клас приходять дуже різні студенти/учні. 
Інформація, яка легко була сприйнята в минулому році, в цьому році може викликати питання, актуальна жарт через півроку втратила свою актуальність, питання, які задає аудиторії лектор/вчитель (а хороший вчитель неодмінно їх задає, щоб відчувати рівень розуміння і концентрації студентів!), теж не одні й ті ж, і головне - саме таким чином вибудовується в учнів система знань, не просто набір фактів, а повноцінна логічна картина. І відповіді на питання вчителя різні, і питання до вчителя те ж різні.
Тут можна було б піти в розмову про нейрофізіології мозку і сказати, що, згідно з сучасними дослідженнями, мозок людини розвивається більш активно, якщо йде людське спілкування, а не сидіння перед екраном. 
Що стосується практичних занять, можна уявити, як виглядають онлайн-заняття, наприклад, іноземною мовою з групою, в якій 20 осіб ... Чи ні, краще не уявляти. 

Міф 6. Вчителі та викладачі просто консервативні і не хочуть перебудовуватися

Вчителі та викладачі відкриті всьому новому, в іншому випадку вони просто не могли б працювати в сучасному світі. Та швидкість, з якою більшість з викладачів/вчителів перейшли на онлайн-формат роботи, підтверджує, що вони готові перебудуватися. Проблеми починаються, коли виникають технічні, бюрократичні і фізичні обмеження. Можу сказати з власного досвіду, що з початком онлайн-епохи в мене (за законом бутерброда!) Почалися проблеми з технікою - новісінький ноутбук став із завидною регулярністю видавати помилку «блакитного екрана», другий ноутбук, випробуваний в боях, відмовився включати камеру і мікрофон. Дуже добра швидкість інтернету стала все частіше набагато повільніше , частіше вимикається світло, перестають працювати сайти та електронні пошти, що добре себе зарекомендували.
Ну і що, що не у всіх викладачів/вчителів завжди вдома стабільний інтернет або потужний комп'ютер? Ну і що, що навколо ходять діти, дружини/чоловіки і собаки/коти? А ще паралельно вищі інстанції вимагають відзвітувати, наскільки ефективно вдалося перебудуватися на онлайн-формат, і бажано звітувати про це щотижня (ну добре, кожні два тижні, але тоді розгорнуто!). 
Другий тип складнощів пов'язаний з відсутністю або недостатньою кількістю у вчителів своїх напрацювань в електронному вигляді. У нашій системі освіти, добре коли, перший комп'ютер у вчителя з'явився 20 років тому. В результаті більшість напрацювань, конспекти уроків, всі контрольні роботи, презентації, частину яких можна конвертувати в формат відео, були зроблені для звичайного життя, а зараз вкладений колись працю окупається сторицею. А для інших вчителів це багатогодинна тяжка праця. 

Тому все, що відбувається зараз в школах і вузах - це не онлайн-освіта. Це псевдоофлайн, виснажливий, нещадний у своїй вимогливості, своєю форс-мажорних. 
І в цій ситуації хочеться побажати викладачам і вчителям тільки одного - берегти себе. Берегти свою нервову систему. Чи не жертвувати сном, щоб в завтрашній урок вставити крихітну вікторину для класу або групи, які ніяк не зберуться з думками або встати до комп'ютеру/гаджету щоб відповідати на питання.
Берегти себе, берегти своїх учнів і студентів. Якщо допустимо - обійтися раз без домашнього завдання. Його напевно задасть хтось інший. 
"Ця колонка народилася з дуже емоційного поста в фейсбуці, і кількість коментарів до неї лише доводить - ті, хто відданий своїй справі, викладання, близькі до вигоряння, багато хто вже на межі. Дорогі викладачі, дорогі вчителі, бережіть себе! Ми зустрінемося в офлайні і впораємося з усім. Як співав великий бард - візьмемося за руки, друзі, щоб не пропасти поодинці."
Джерело

пʼятницю, 3 квітня 2020 р.

Розмова з чого почати, як зробити


середу, 18 березня 2020 р.

Всесвітнє дистанційне навчання



5 способів
Цифровий вміст
Може підтримувати віртуальне навчання

неділю, 15 березня 2020 р.

Опановую новий сервіс



ECUUB9 ПОСИЛАННЯ ДЛЯ ВІДТВОРЕННЯ

Цифрова виставка


четвер, 12 березня 2020 р.

Cпособи організації дистанційного навчання у школі